בשנים האחרונות אופניים חשמליים הפכו לכלי תחבורה יעיל ונוח, פחות מזהם והרבה יותר זול מרכב. מדי שנה עשרות אלפי אנשים קונים אופניים חשמליים לשימוש פרטי. איזה אופניים חשמליים כדאי לקנות? כמה עולים אופניים חשמליים? מה חשוב לדעת לפני שקונים אופניים חשמליים? ריכזנו עבורכם את המידע החשוב בכתבה הבאה.
סוללה
אחד הקריטריונים החשובים בעת רכישת אופניים חשמליים הוא – סוללה. מהם הדברים שחשוב לדעת בקשר לסוללה? יש שתי יחידות מידה חשובות בכל מפרט סוללה: וולט ואמפר.
וולט היא יחידת מידה המציגה פוטנציאל הכוח האלקטרוני שהסוללה יכולה לספק למנוע והיא משפיעה על עוצמת הסוללה. ככל שעוצמת הסוללה גבוהה, כך מהירות האופניים גבוהה בהתאמה. למשל, אופניים המצויידים בסוללה 36 וולט יהיו איטיים יותר מאופניים עם סוללה של 48 וולט.
אמפר הינה יחידת המידה המייצגת את הקיבולת של הסוללה והוא מייצג את טווח הנסיעה, כלומר מידת המטען החשמלי שהסוללה יכולה להכיל. ככל שהאמפר בסוללה גבוה יותר, כך האופניים יוכלו לנסוע למרחקים ארוכים יותר ויהיה צורך נמוך יותר בין הטענה להטענה.
לסוללה תפקיד חשוב במהירות וטווח נסיעה של האופניים. ככל שסוללת האופניים חזקה יותר ואיכותית יותר, כך תפוקת האופניים תהיה טובה יותר. רוב האופניים היום הם 48V או 36V.
אורך חיי סוללה על פי רוב בין שנתיים וחצי לשלוש וחצי שנים, תלוי בכמות הטעינות. מומלץ לחפש יצרנית עם אחריות לסוללה לפחות שנה.
לרוב ניתן לפרק את הסוללה ולהטעינה במקום מרוחק מהאופניים. פעולה זו תקשה על גנבים ותפחית את הסיכוי לגניבת האופניים.
כידון
רוב הכידונים עשויים מאלומיניום. הכידון מתכוונן כך שניתן להתאים את האופניים למספר משתמשים וניתן להרכיב על הכידון כיסא תינוק ולאפשר הסעה של ילד עד כ- 20 ק"ג. על הכידון מותקן צג של האופניים, בלמים ועזרים נוספים.
שלדה ומשקל
כדי שהאופניים יותאמו לרוכב חשוב להתאים את האופניים החשמליים למימדי גופו של הרוכב. ברוב האופניים ניתנת אפשרות לכוון את הזווית והגובה של המושב ואת המרחק שלו מהכידון. בנוסף, כדאי לשים לב לצורת השלדה ולגובה שלה.
השלדה יכולה ליהות עשויה משלושה חומרים עיקיריים:
- אלומיניום: שלדות אלומיניום הן הפתרון הנפוץ בשל איכותו, משקלו הקל ומחירו הנגיש של האלומיניום.
- קרבון: הוא חומר מעולה לשלדה אך יקר מאוד, ולכן שימושו העיקרי יהיה אופניים מקצועיים בלבד.
- פלדה: ישנם יצרנים שמשתמשים בפלדה. פלדה הוא חומר חזק מאוד, אך כבד, מה שהופך אופניים עם חומר פלדה לפחות מבוקשים.
כאשר קונים אופניים חשמליים חשוב להתייחס גם לעניין השלדה. במרבית האופניים הסטנדרטיים היום השלדה תהיה עשויה מאלומינום, בשל האטרקטיביות הן מבחינת המשקל והן מבחינת המחיר, אך כמובן כל מקרה לגופו. רוכב אופניים מקצועי כנראה ילך על אופניים חשמליים עם שלדת קרבון.
רוב האופניים בישראל שוקלים סביב 25 ק"ג. יהיו כאלה שיותר, יהיו כאלה שפחות, אך משקלם יהיה סביב המספר הזה. אם תרצו לקנות אופניים ובחלק מהזמן תצטרכו לשאת אותם (לעלות לקומה רביעית או "לסחוב" בתחבורה ציבורית), ככל הנראה תעדיפו אופניים קלים יותר. אם תרצו להסיע ילדים, כדאי לקנות אופניים חשמליים עם שלדה איכותית.
גלגלים
גלגלי אופניים הם אחד הדברים החשובים לרכיבה על אופניים חשמליים. חשוב שהגלגלים יהיו בנויים היטב לביטחון הנסיעה.כדאי ללכת על אופניים עם חישורים מפלדת אל-חלד ושהחישוקים יהיו עשויים סגסוגת איכותית.
גלגלים קטנים נוחים יותר בעליות ובהאצה, אך איתם תרגישו יותר מהמורות בשבילים. גלגלים עבים יאפשרו לרכב חלק יותר על הכביש עם הפרעות בדרך ויאפשרו להגיע בפחות מאמץ למהירות גבוהה. הסטנדרט לגלגלים בארץ הוא גלגל עם קוטר 20 אינצ’ וברוחב צמיג של 2.25 אינצ’. אפשר למצוא גלגלים במידות שונות כמובן, בהתאם לצרכיכים.
מה עדיף? גלגלי מגנזיום או גלגלי בלון
כשאומרים גלגלי מגנזיום הכוונה היא גלגלים עשויים מקשה אחת. הם חזקים, יציבים והחישורים בהם לא נשברים או יוצאים מהמקום לעומת החישורים הרגילים. גלגלי מגנזיום מסוגלים לעמוד בעומס רב יותר ובמרבית המקרים גם מייקרים את מחיר האופניים באלפי שקלים. ישנם בשוק גלגלי אלומיניום החזקים באותה מידה לגלגלי מגנזיום, אך אינם מייקרים את מחיר האופניים בצורה כל כך משמעותית.
גלגלי בלון הם גלגלים עבים 20 אינצ’ על 4 אינצ’ או 20 אינצ’ על 3 אינצ’ (פחות נפוץ) שמבוססים על צמיגים איכותיים. גלגלי בלון מסייעים ביציבות ומשמשים כבולמי זעזועים.
מנוע
עם עליית הפופולריות של האופניים החשמליים, גם מרכיב המנוע הלך והשתכלל שמהלך השנים. חשוב שהמנוע יהיה איכותי ואמין. מכון התקנים בישראל קבע שהספק המנוע המקסימלי הוא 250 וואט.
המנוע יכול להיות ממוקם במרכזו של אחד הגלגלים (בד"כ בגלגל האחורי, גם בגלל שזה אסתטי יותר וגם בגלל חלוקת משקל מאוזנת) או במרכז האופניים החשמליים (מורכב על הארכובה ותחזוקה עשויה להיות יותר יקרה).
הילוכים
רוב דגמי האופניים בישראל מגיעים עם הילוכים. כאשר מדובר בנסיעה עירונית, סביר להניח שלא תשתמשו בהילוכים כלל.
בלמים
הבלמים הם אחד החלקים המשמעותיים בכלי רכב, בייחוד כאשר מדובר בכלי כמו אופניים חשמליים שיכולים להגיע למהירויות גבוהות. הבלמים באופניים חשמליים מתחלקים לשניים:
בלמי דיסק: נחשבים לאיכותיים ומתקדמים יותר ונמצאים ברוב האופניים החשמליים. בלמי דיסק מתחלקים לשני סוגים: בלמים הידראולים ובלמים מכאניים. הבלם ההידראולי (בלם שמן) נחשב לאיכותי יותר משום שהעצירה איתו חזקה וחלקה יותר. בלם דיסק דורש מאמץ רב יותר לעצירה.
רפידות בלמים: הם בלמים פשוטים יותר, מורכבים משתי זרועות בחלק העליון של הגלגל שעוצרות אותו על ידי מחיצה אחת לכיוון השנייה, פחות מתאימים לאופניים החשמליים.
אחריות על אופניים חשמליים
בדרך כלל האחריות על האופניים החשמליים תהיה לשנה, ולפעמים האחריות על הסוללה תהיה לתקופה קצרה יותר.
כמו במוצרים חשמליים אחרים האחריות אינה כוללות שימוש באופניים למטרות שהם אינם נועדו אליהם, שימוש שלא לפי הוראות היצרן, פגיעות הנובעות מחום לא סביר, חומרים כימיים, מכות מכניות וכן הלאה.
אביזרים נלווים
אתם בדרך לקנות אופניים חשמליים? מזל טוב? קחו בחשבון שתצטרכו אביזרים נוספים כגון קסדה (לא להתפשר על קסדה!), מנעול ושרשרת, מראות אחוריות, תיק, פנס אחורי, פנס קדמי, בקבוק ואולי גם למטען נוסף.
לסיכום, החלטתם גם להצטרף למהפכה החשמלית ולהצטייד באופניים חשמליים, צרו איתנו קשר, נשמח לייעץ לכם בבחירת האופניים שמתאימים לצורך שלכם.